Akrozom Reaksiyon
Akrozom, spermatogenezis sırasında golgi kompleksinden gelisen nukleusun hemen hemen yarısını örten hyaluronidaz ile proakrozin enzimi içeren bir organeldir. Kapasite olmus permatozoa kumulus ooforus (kumulus ve korona radiata hücreleri) ile teması esnasında akrozom reaksiyonuna ugrar. Bu esnada akrozomun posterior kısmı ekvatoryal segment dısında plazma membranı ile, dıs akrozomal membran da birçok noktada birbiriyle birleserek küçük veziküller sekillendirirler. Bu veziküller arasındaki bosluklardan akrozomal içerikteki enzimler dısarı çıkar.
Bu parçalanma sonucu akrozomal enzimler de serbest kalır. Bu iyonların olmaması durumunda kapasitasyon sekteye ugrar. Akrozom reaksiyonunun olusum mekanizmasında, monovalan ve divalan katyonlar rol almaktadır. Özellikle bu asamada ovidukt ampullasında monovalan katyonlardan Na+/K+ oranının artması, spermatozoa kapasitasyonunda önemli regülatör görevleri oldugunun isaretidir. İn vitro spermatozoa kapasitasyonunda, O2 ve cAMP düzeyinde spesifik bir artıs gözlenmemektedir.
Bogalarda, normal kosullarda kapasitasyonun engellenmesine yarayan ve seminal plazmada bulunan dekapasitasyon faktör, sper-matozoa yüzey antijeni ve akrozom stabiliza-törü olan akrostatin mevcuttur. Ca++ iyonları-nın spermatozoon içerisine girmesine seminal plazma içindeki bazı bioaktif maddeler engel olur. Akrozom reaksiyonunda ekstrinsik fak-törler ise, sıcaklık, pH, magnezyum ve albumindir. _n vitro fertilizasyonda en uygun sıcaklık dereceleri 37-39oC oldugu bildirilmektedi
Öğrenme serüvenimiz asla bitmeyecek, öğrenmek için öğrenci olmaya devam…
Veteriner Hekim